Proizvodi za automobil / dostavno vozilo / 4x4

Driving in heavy rain

Vožnja po jakoj kiši

Savjeti za sigurnu vožnju po pljusku

Kad nastupi vlažno vrijeme, uvjeti vožnje mogu se promijeniti. Vožnja po kiši puno je izazovnija od vožnje po lijepom vremenu. Slijedite ove sigurnosne savjete za vožnju u mokrim uvjetima.

Vozite po pljusku? Pljusak otežava vidljivost i teže zaustavljanje. Tu su i drugi rizici – poput akvaplaninga.

Nove gume ili gume koje su dobro održavane s optimalnom dubinom gaznog sloja pridonijet će sigurnijoj vožnji tijekom kišnih dana. Ostalo ovisi o opreznoj i savjesnoj vožnji.

Naša glavna tri pravila za sigurnu vožnju po pljusku

  • Usporite. Ovo je jednostavno. Vozite ispod ograničenja. Što sporije idete, to ćete imati bolju kontrolu nad vozilom – i lakše će biti kočiti.

  • Uključite svjetla. Neka vam prednja svjetla budu uključena kako biste povećali vidljivost i osigurali funkcionalnost kočnih svjetala. U mnogim državama upotreba prednjih svjetala tijekom kiše propisana je zakonom. Za optimalnu sigurnost na kiši uključite svjetla.

  • Držite veći razmak između sebe i drugih vozila. Dajte drugim vozačima više prostora. Udvostručite udaljenost između vašeg vozila i vozila ispred vas. Zaustavni put povećava se u mokrim uvjetima. To će vam također pomoći da izbjegnete prskanje od drugih (osobito većih) vozila, koje također može ometati vidljivost.

Ova tri glavna pravila važna su za sigurnost u mokrim uvjetima. Ali to nije sve što treba znati o vožnji po pljusku. Čitajte dalje za više savjeta za sigurnost na mokrim i poplavljenim cestama.

Čuvajte se prvog pljuska

Prva kiša nakon sušnog razdoblja može stvoriti neke od najopasnijih uvjeta za vožnju.  Zašto? Kiša se miješa s uljem i ostatcima na cesti, što uzrokuje posebno glatku površinu ceste. To vas može staviti u veći rizik od gubitka kontrole.

Ključno je oprezno kočenje

Po vlažnom vremenu kočnice neće reagirati tako brzo kao u suhim uvjetima. Pokušajte gledati što je dalje moguće na cestu i usporite tako što ćete ukloniti nogu s gasa – umjesto da pritisnete kočnicu. Izbjegavajte upotrebu kočnica osim ako nije potrebno. Naglo kočenje na mokroj cesti može uzrokovati proklizavanje automobila.

Nema tempomata

Isključite tempomat na kiši. Morate imati potpunu kontrolu nad svojim automobilom.

Pronađite svoju gumu

Najbrži put do savršene gume.