Proizvodi za automobil / dostavno vozilo / 4x4

stage_image1_lg

EU deklaracija vrijednosti

Pozadina i kriteriji

EU deklaracija vrijednosti

Od studenog 2012. godine standardna deklaracija na gumama za vozila bit će obavezna širom Europe; ona se temelji na tri kriterija i sadrži informacije o karakteristikama gume vezanim za okoliš i sigurnost, s ciljem povećanja sigurnosti na cesti i  smanjenja zagađenja.

Kako treba čitati deklaraciju?

Sigurnost

Sigurno prianjanje u uvjetima mokre ceste je presudno za sigurnu vožnju. Učinkovitost se rangira u razrede od A do G (iako se D i G trenutno ne koriste). Put kočenja između gume razreda A i gume razreda F može iznositi čak 18 metara.  

Ekonomična potrošnja goriva

Smanjeni otpor kotrljanja štedi gorivo i smanjuje emisiju CO2. Gume razreda C odlikuju se najvećom učinkovitošću potrošnje goriva, pri čemu se sa svakim sljedećim razredom, sve do G razreda, povećava potrošnja goriva od 0.42 do 0.56 mpg (milja po galonu) za automobil koji ima potrošnju od 36 mpg. .

Buka

Ovo je vanjska buka koju proizvodi guma i mjeri se decibelima. Što je više popunjenih stupaca na deklaraciji, to su glasnije gume. 

Molimo da uzmete u obzir sljedeće:  

Stvarne uštede u potrošnji goriva i sigurnost na cesti u velikoj mjeri ovise o ponašanju vozača, a posebice o sljedećem:

  • eko-vožnja može značano smanjiti potrošnju goriva,                              
  • pritisak u gumi treba redovito provjeravati radi optimizacije prianjanja po mokrom i učinkovitosti potrošnje goriva,                                        
  • strogo treba poštivati kočioni put. 

Daljnje informacije:

O temi deklaracije na gumama možete pronaći informacije na mrežnim stranicama EU Komisije: http://ec.europa.eu/energy/efficiency/tyres/labelling_en.htm
wikipedia.org: http://en.wikipedia.org/wiki/Tire_label