Learn all you need to know about tires – and more besides – with this comprehensive tire lexicon from Continental.

Nova EU oznaka za gume

Smanjenje emisija iz automobila s EU oznakama za gume

 

PREDSTAVLJANJE NOVE EU OZNAKE ZA GUME

EU se obvezao smanjiti emisije stakleničkih plinova kako bi postigao klimatsku neutralnost do 2050. Smanjenje emisija CO2 iz cestovnog prometa igra glavnu ulogu u ispunjavanju tih ciljeva.

Odabir guma s učinkovitijom potrošnjom goriva može pridonijeti smanjenju emisija iz prijevoza. Kako bi pomogao potrošačima u donošenju informiranih odluka, EU uvodi novi sustav označivanja za gume, koji će stupiti na snagu 1. svibnja 2021.

EU oznaka za gume omogućit će potrošačima u EU da odaberu gume s učinkovitijom potrošnjom goriva, što može dovesti do velikih ušteda, i za krajnje korisnike i za komercijalne korisnike u smislu troškova i emisija. Sigurnost na cestama poboljšana je boljim prianjanjem na mokrome, dok informacije o razinama buke pomažu u smanjenju onečišćenja bukom povezanog s prometom.

ŠTO JE NOVO ZA NAŠE PARTNERE I POTROŠAČE?

 • Sukladno novoj uredbi gume za autobuse i kamione također će biti obuhvaćene (razred gume C1, C2, C3).
 • Dodatne informacije (identifikator vrste gume = br. proizv.).
 • Osim standardne oznake postoje i mogućnosti za uključivanje ikona koje se odnose na jake snježne uvjete (3PMSF) i/ili prianjanje u uvjetima poledice (samo za gume C1).
 • Razredi buke: ABC zamjenjuje zvučne valove.
 • Ponovna klasifikacija za niže razrede oznaka:
  D je novi E; Razred D više nije prazan (samo za gume C1 i C2); F i G spajaju se u oblik E.
 • QR kôd za svaki identifikator vrste gume s poveznicom na podatkovnu bazu EU proizvoda (EPREL).

Novi informacijski list proizvoda (PIS) generira se u podatkovnoj bazi EPREL na temelju podataka koje smo mi kao Continental ili drugi dobavljači dostavili:

Uključuje:

 • informacije prikazane na EU znaci u obliku tablice
 • datum početka proizvodnje
 • datum završetka proizvodnje (dodat će ga proizvođač kada bude poznat).

EPREL – Europski registar proizvoda za označivanje energetske učinkovitosti

Glavni cilj: Potrošači će moći pretraživati podatkovnu bazu o proizvodima za oznake energetske učinkovitosti i informacijske listove proizvoda. S pomoću QR koda prikazanog na novoj EU oznaci za gume potrošači će moći pristupiti odgovarajućim podatcima o gumama i preuzeti relevantne podatke.

Dobavljači (proizvođači, uvoznici ili ovlašteni zastupnici) moraju registrirati svoje gume prije nego što ih budu prodavali na europskom tržištu.

Dobavljači mogu registrirati svoje proizvode počevši od 12. listopada 2020.​

Potrošači će moći pristupiti podatkovnoj bazi EPREL od 1. svibnja 2021. Podatkovna baza bit će dostupna preko javnog mrežnog portala. 

ŠTO TREBATE UZETI U OBZIR?

Sad prelazimo na vaš dio (obvezu): kao distributer guma od 1. svibnja 2021. morate osigurati da:

Na prodajnome mjestu oznaka na gumama bude jasno vidljiva. Informacijski list proizvoda mora biti dostupan (digitalno) i dostavljen na zahtjev u tiskanom obliku. Ako guma nije fizički prikazana u trgovini i ako se prodaje na mreži ili na daljinu, informacije se moraju pružiti digitalno.

Kada prodajete gumu koja je dio serije jedne ili više identičnih guma, oznaka i informacijski list proizvoda moraju biti dostupni (digitalno) i dostavljeni na zahtjev.

U vizualnim oglasima ili drugom promotivnom materijalu podatci o oznakama za gume moraju biti prikazani – digitalno ili u tiskanom obliku – kad god se promovira ili prikazuje određena vrsta gume. Na popisu proizvoda dovoljni su sami odgovarajući simboli performansi i deklarirani razredi/vrijednosti oznake.

KAKO ĆE VAM CONTINENTAL PRUŽITI PODRŠKU?

The New EU Tyre Label Layout

Prikazane vrijednosti oznake mogu se razlikovati od točnih vrijednosti oznake ovog proizvoda.

Sve gume koje isporučujemo bit usklađene s novom uredbom. Automobilske gume isporučivat će se s oznakom koja sadrži daljnje informacije poput naziva linije gume i EAN-a (vidjeti nacrt).

Gume koje su vam isporučene prije 1. svibnja 2021. s bivšom oznakom i dalje su sukladne. Određena prijelazna faza dio je prebacivanja i gume ne moraju biti ponovno označene ako su vam dostavljene prije 1. svibnja 2021. To se odnosi i na gume koje su već na tržištu (npr. na našim RDC-ima), ali isporučuju vam se nakon 1. svibnja 2021.

Međutim, sigurni smo da ćemo pravovremeno poslati nove vrijednosti oznake kako biste i vi mogli upotrijebiti novu EU oznaku da svojim kupcima pomognete u donošenju informiranih odluka. Štoviše, nova oznaka također će biti dostupna za preuzimanje i ispis u EPREL-u. Dakle, ako kupac zahtijeva oznaku, moći ćete mu je dati brzo i jednostavno.

Često postavljana pitanja

Doznajte više o tome što je novo vezano za informacije o označivanju guma, obvezama na prodajnome mjestu i o tome kako će vam Continental pružiti podršku u našim često postavljanim pitanjima.