Proizvodi za automobil/kombi/4x4

Driving in heavy rain

Vožnja po jakoj kiši

Savjeti za sigurnu vožnju po jakoj kiši

Kada udari vrijeme sa padavinama, uvjeti vožnje se mogu promijeniti. Vožnja po kiši je mnogo izazovnija od vožnje po lijepom vremenu. Slijedite ove sigurnosne savjete za vožnju u mokrim uvjetima.

Vožnja za vrijeme pljuska? Jaka kiša otežava vidljivost i zaustavljanje. Postoje i drugi rizici, poput akvaplaninga.

Nove gume ili gume koje su dobro održavane, s optimalnom dubinom profila doprinijet će sigurnijem iskustvu vožnje u kišnim danima. Ostalo je do pažljive i savjesne vožnje.

Naša 3 glavna pravila za sigurnu vožnju po jakoj kiši

  • Usporite. To je jednostavno. Ostanite pod ograničenjem brzine. Što sporije vozite, to ćete imati bolju kontrolu nad vozilom i lakše ćete kočiti.

  • Upalite svjetla. Držite upaljena svjetla kako biste povećali vidljivost i osigurali da su svjetla kočnica u funkciji. U mnogim državama, upotreba svjetala tokom kiše je propisana zakonom. Za optimalnu sigurnost na kiši, uključite svoje.

  • Održavajte veću udaljenost između svog i drugih vozila. Dajte drugim vozačima više prostora. Udvostručite udaljenost od svog vozila do onog ispred vas. Put kočenja je duži u mokrim uvjetima. To će vam također pomoći da izbjegnete prskanje s drugih (posebno većih) vozila, što također može onemogućiti vidljivost.

Ova tri glavna pravila su od ključne važnosti za sigurnost u mokrim uvjetima. Ali to nije sve što se može znati o vožnji po jakoj kiši. U nastavku pročitajte više savjeta kako ostati siguran na mokrim i poplavljenim putevima.

Čuvajte se prvog kišnog pljuska

Prva kiša nakon suhe čarolije može zamijeniti neke od najopasnijih uvjeta vožnje.  Zašto? Kiša se miješa s uljem i krhotinama na cesti, što uzrokuje posebno glatku površinu ceste. To vas može dovesti u veći rizik da izgubite kontrolu.

Oprezno kočenje je ključno

U mokrim uvjetima vaše kočnice neće reagirati tako brzo kao što bi reagirale u suhim uvjetima. Pokušajte gledati što je više moguće dalje naprijed na cesti i usporite skidajući nogu sa gasa – umjesto da pritiskate kočnice. Izbjegavajte korištenje kočnica, osim ako je potrebno. Naglo kočenje na mokroj cesti može uzrokovati proklizavanje vašeg automobila.

Bez tempomata

Isključite tempomat na kiši. Morate u potpunosti imati kontrolu nad vozilom.

Pronađi svoju gumu

Najbrži put do savršene gume.