Proizvodi za automobil/kombi/4x4

Car driving through a city during autumn

Gume za sva godišnja doba: dubina gaznog sloja, zakoni o gumama i kada promijeniti gume

 

Nekoliko činjenica: ključne stvari koje morate znati o gumama za sva godišnja doba, sigurnosti i zakonskim propisima za gume

  • Prikladnost zimskih guma zavisi od klimatskih uvjeta područja u kojem živite
  • Gume su namijenjene korištenju tokom cijele godine u uvjetima umjerene/blage klime.
  • Continentalove gume za sva godišnja doba su u skladu sa zakonima koji definiraju upotrebu guma u većini zemalja. Da bi se dokazala usklađenost, simbol 3PMS je prikazan na bočnim zidovima gume. Međutim, da biste spriječili novčane kazne i održali sigurnost, uvijek je najbolje provjeriti lokalne propise o zimskim gumama.
  • Redovno provjeravajte dubinu gaznog sloja gume za sva godišnja doba kako biste održali optimalnu vuču i sigurnost


Bez obzira na to da li razmišljate o kupovini guma za sva godišnja doba ili ih već posjedujete, postoje neke važne stvari koje morate znati o njima kada su u pitanju sigurnost, dubina gaznog sloja i zakonski zahtjevi. Ovaj članak istražuje svaki od tih faktora kako biste bili dobro informirani kada je u pitanju posjedovanje guma za sva godišnja doba. Bacimo se na posao!

Kada bi trebalo montirati gume za sva godišnja doba?

Možete bilo kada montirati gume za sva godišnja doba, jer su razvijene za upotrebu tokom cijele godine, u području s umjerenim klimatskim uvjetima. Continentalove gume za sva godišnja doba su osmišljene tako da nude impresivno prianjanje na cesti ljeti i zimi, kao i dobre performanse kočenja na suhim i mokrim cestama - čak i u bljuzgavici. Također omogućavaju vrhunsku kilometražu i efikasnost vožnje.

Ako živite u području s umjerenom klimom te se nikad ne morate suočavati s teškim zimskim ili ekstremnim ljetnim uvjetima, posjedovanje guma za sva godišnja doba je odličan izbor, zato što nude vrhunske cjelogodišnje performanse i veći komfor za vozača.

Šta definira umjerenu klimu kada je u pitanju posjedovanje guma?

Car driving through a city in the snow

Umjerena klima je ona u kojoj se živa rijetko spušta ispod nule. Područje u kojem će se vozač povremeno susresti s teškim uvjetima vožnje, poput jakog snijega, leda i ekstremne hladnoće.

Ako se zadesite u oštrim zimskim uvjetima s ledom i snijegom, onda su sezonske gume bolji izbor. Zimske gume se obično koriste od oktobra do aprila, a ljetne od aprila do septembra.

Glavna stvar koju treba zapamtiti jeste to da su ljetne i zimske gume posebno dizajnirane za specifične i često ekstremne vremenske uvjete, a gume za sva godišnja doba su odlično svestrane. Ako niste sigurni šta je pravilan izbor guma, obratite se lokalnom trgovcu za savjet.

NAJBOLJE GUME ZA SVA GODIŠNJA DOBA, ZA NAJBOLJE PERFORMANSE U SVAKO GODIŠNJE DOBA

Naši izjemni rezultati s testov so zgovorni. Continentalove večkrat nagrajene pnevmatike se odlično izkažejo na neodvisnih testih pnevmatik in so natanko takšne pnevmatike, kakršne potrebujete skozi vse leto. Izvolite, izberite si svoj model.


Upoznajte se sa lokalnim propisima o gumama

Continentalove gume za sva godišnja doba ponosno prikazuju simbol 3PMS na bočnom zidu, što znači da su prikladne za zimsku vožnju te su u skladu sa zakonima o zimskim gumama u većini zemalja. To znači da gume za sva godišnja doba nećete morati mijenjati u zimskim mjesecima. Međutim, isplati se još jednom provjeriti posebne uvjete za područje u kojem živite, odnosno u koje planirate putovati. Provjerite lokalno zakonodavstvo o zimskim gumama kako biste izbjegli novčane kazne i obezbijedili sigurnost.

Važnost dubine gaznog sloja gume za sva godišnja doba

Person checking their tire tread using a tread depth gauge

Vaše gume čine bitnu vezu između vašeg vozila i puta. To je ono što čini gazni sloj vaših guma za sva godišnja doba tako izuzetno važnim. Gazni sloj hvata cestu dok vozite. Dakle, ako nije dovoljno dubok, vaše vozilo će izgubiti trakciju i pretrpjeti produženo vrijeme kočenja; a plitki žljebovi gaznog sloja otežavaju kontrolu vozila u vlažnim vremenskim uslovima i povećavaju mogućnosti za akvaplaning.

Iz sigurnosnih razloga, Continental preporučuje provjeru dubine profila jednom mjesečno. Da biste to učinili, pogledajte indikatore istrošenosti gaznog sloja, koji se kriju između žljebova, ili koristite mjerač dubine gaznog sloja.