Proizvodi za automobil/kombi/4x4

Detail of Continental all-season tire

Kako funkcioniraju gume za sva godišnja doba

Šta trebate znati o gumama za sva godišnja doba

A car driving on wet roads in rainy weather

Nekoliko činjenica: ključne stvari koje morate znati o gumama za sva godišnja doba:

  • Kombiniraju najbolje od ljetnih i zimskih guma u jednu gumu za sva godišnja doba, koju odlikuju dobre performanse i u toplim i u hladnim, kao i vlažnim i u suhim vremenskim uvjetima
  • Gume za sva godišnja doba znače da vozači mogu koristiti jedan komplet guma tokom cijele godine, bez potrebe za sezonskom zamjenom
  • Klima vašeg okruženja je ključni faktor. Gume za sva godišnja doba su osmišljene da pruže dobre performanse u uvjetima blaže klime
  • Redovna provjera i održavanje guma su načini da osigurate optimalne performanse i sigurnost

Dakle, gume za sva godišnja doba objedinjuju tehnologiju ljetnih i zimskih guma kako bi se stvorila jedna robusna i svestrana guma koja je najbolja u blagim vremenskim uvjetima. Pogledajmo izbliza ovu svestranu gumu!

Alternativa običaju zamjene ljetnih i zimskih guma

Sezonske gume nude najbolje performanse u uvjetima za koje su posebno dizajnirane. Međutim, mnogim vlasnicima automobila mijenjanje guma svakih šest mjeseci može biti nezgodno. Dakle, ako vozite u području umjerene klime, gume za sva godišnja doba bi mogle biti vaš izbor. Mogu se montirati jednom i zatim jednostavno ostati na automobilu, dok dolaze kiša, sunce ili čak lagani snijeg. 

Po čemu se gume za sva godišnja doba razlikuju od drugih vrsta guma?

A woman driving a small car in the city

Continentalove gume za sva godišnja doba kombiniraju karakteristike ljetnih i zimskih guma, nudeći hibridno rješenje koje vozačima daje najbolje od oboga ako ne voze u ekstremnim vremenskim uvjetima.

Odlikuje ih solidna dubina gaznog sloja, koja nije ni previše plitka ni preduboka, omogućavajući vozaču da održava punu kontrolu tokom cijele godine.

Prilagodljivo cjelogodišnje jedinjenje vozaču omogućava vrhunske performanse na snježnim i mokrim zimskim cestama. Zahvaljujući fleksibilnom dizajnu gaznog sloja koji se sastoji od otvorenih ramena sa minimalnim lamelama, gume za sva godišnja doba pružaju dobre performanse kočenja i na suhim i mokrim ljetnim putevima.

Sve u svemu, ključna stvar koju treba zapamtiti jeste to da su ljetne i zimske gume posebno prilagođene kako bi pružale optimalne performanse u predviđenim vremenskim uvjetima, a gume za sva godišnja doba mogu udobno podnijeti sve osim ekstremnih vremenskih uvjeta.

NAJBOLJE GUME ZA SVA GODIŠNJA DOBA, ZA NAJBOLJE PERFORMANSE U SVAKO GODIŠNJE DOBA

Naši izjemni rezultati s testov so zgovorni. Continentalove večkrat nagrajene pnevmatike se odlično izkažejo na neodvisnih testih pnevmatik in so natanko takšne pnevmatike, kakršne potrebujete skozi vse leto. Izvolite, izberite si svoj model.


Za koga su prikladne gume za sva godišnja doba?

A car driving on a motorway

Za vožnju u uvjetima blaže klime, gume za sva godišnja doba bi mogle biti prikladniji izbor. To važi za razna vozila. Bez obzira da li vozite limuzinu, kompaktnu klasu ili terenca, naše gume za sva godišnja doba se isporučuju u kompatibilnim veličinama.

Zahvaljujući unaprijeđenim performansama za smanjeni otpor kotrljanja, naše gume nude znatno smanjenje potrošnje goriva, što ih čini pogodnom alternativom i za električna vozila.

U nekim dijelovima svijeta bi se vaše gume morale kvalificirati za simbol planinske pahuljice s tri vrha. Pokrivamo vas i pri tome. Dakle, iako gume za sva godišnja doba preporučujemo samo u područja s blagom klimom, svi naši proizvodi za sva godišnja doba su odobreni za zimsku upotrebu.


Održavanje guma za sva godišnja doba

 

Kao i svaka druga guma, gume za sva godišnja doba iziskuju redovno održavanje. To će ne samo unaprijediti upravljanje vozilom, proklizavanje i performanse za udobnu vožnju, već će i produžiti vijek trajanja gume. Dakle, bez obzira da li posjedujete zimske gume, ljetne gume, runflat gume ili gume za sva godišnja doba, uvijek imajte na umu sljedeće:

  • Redovno provjeravajte pritisak u gumama i uvijek provjerite preporučeni pritisak za prednje i zadnje gume u priručniku vozila
  • Čak i ako vaše vozilo posjeduje TPMS senzor, Continental preporučuje provjeru pritiska u gumama jednom u dvije do četiri sedmice kao rutinsku mjeru predostrožnosti
  • Kada provjeravate pritisak u gumama, uvijek provjerite i dubinu gaznog sloja. Da biste to učinili, pogledajte indikatore istrošenosti gaznog sloja na vašim gumama ili koristite mjerač dubine gaznog sloja