Proizvodi za automobil/kombi/4x4

Car driving through pouring rain 

Vodič za kupovinu guma za sva godišnja doba

Sve što trebate znati o gumama za sva godišnja doba

 

Nekoliko činjenica: Koje gume za sva godišnja doba su najbolje za vas?

  • Gume za sva godišnja doba su pogodne za širok spektar vozila, od putničkih do terenskih i električnih vozila i teretnjaka
  • Continentalove gume za sva godišnja doba ponosno prikazuju simbol M+S i simbol 3PMS, što znači da su prikladne za zimsku vožnju te su u skladu sa zakonima o zimskim gumama u većini zemalja
  • Continentalove gume za sva godišnja doba su prikladne za električna vozila (EV), koja su u stanju podnijeti veće zahtjeve koje EV-ovi nalažu za gume zbog svoje težine i mogućnosti trenutnog obrtnog momenta
  • Continentalov premium asortiman guma za sva godišnja doba namijenjen je svim terenskim vozilima

Gume za sva godišnja doba vozačima mogu pružiti najbolje od oboga: dubinu gaznog sloja pogodnu za većinu vremenskih prilika, impresivan životni vijek gaznog sloja te oslobođenost od mijenjanja pa i čuvanja ljetnih i zimskih guma svake godine. Mogu biti savršeno rješenje ako živite u području sa blagom klimom.

Sezonske gume su najbolji izbor za vas ako se morate hvatati u koštac sa teškim zimama ili vrlo vrućim ljetima.

Saznajte jesu li gume za sva godišnja doba prikladne za vas, otkrijte koja od njih je najbolja za putničke automobile, električna vozila, terence ili teretnjake i naučite prepoznati simbol za sve vremenske uvjete na bočnoj strani gume.

Šta uzeti u obzir prije ulaganja u gume za sva godišnja doba

Razmislite gdje ćete voziti i koliko često. Ako imate terensko vozilo koje mora nesmetano voziti u gradu, ali također mora redovno izlaziti s ceste, trebat će vam marka guma koja je prikladnija za sve terene, s najboljom ocjenom vuče i garancijom na habanje gaznog sloja. Ili možda vozite putnički automobil koji skoro cijelo vrijeme provodi u urbanom okruženju? U tom slučaju biste se možda trebali više fokusirati na sposobnosti kočenja, efikasnost potrošnje goriva i performanse akvaplaninga.

Naravno, vaša sigurnost i spokojnost su naša glavna briga. Koristite naš vodič za kupovinu guma, Continental Tire Finder, kako biste pronašli savršene nove gume, koje god vozilo da vozite: 

NAJBOLJE GUME ZA SVA GODIŠNJA DOBA, ZA NAJBOLJE PERFORMANSE U SVAKO GODIŠNJE DOBA

Naši izjemni rezultati s testov so zgovorni. Continentalove večkrat nagrajene pnevmatike se odlično izkažejo na neodvisnih testih pnevmatik in so natanko takšne pnevmatike, kakršne potrebujete skozi vse leto. Izvolite, izberite si svoj model.


Kako izgleda simbol za sve vremenske uvjete na bočnom zidu gume?

Close-up of an all-season Continental tire showing the ‘M+S’ and 3PMSF symbols

Bočni zid pruža mnogo informacija o vašoj automobilskoj gumi ako znate kako da ih protumačite.

Da biste bili sigurni da će vaša guma za sva godišnja doba moći ponuditi optimalne performanse u svim, osim u najekstremnijim vremenskim uvjetima, dvije stvari na koje treba obratiti pažnju na vašem bočnom zidu jesu simbol ‘M+S’ i ‘3PMSF’, simbol planinske pahulje s tri vrha – doslovno slika planine s tri vrha i pahuljicom u njoj.

‘M+S’ pokazuje prikladnost gume za vožnju u blatu i snijegu; simbol ‘3PMSF’ označava da su stručnjaci potvrdili da je guma sigurna za upotrebu u snijegu. Simbol s tri vrha također znači da je guma pogodna za upotrebu u regijama gdje je upotreba guma za snijeg propisana zakonom.

Continentalove zimske gume nose oba simbola, što ih čini izuzetno svestranim, a i velikim ulaganjem. Međutim, morate koristiti zimske gume ako vozite u uvjetima teške zime, u kojima se temperature redovno spuštaju niže od nule.

Sezonske gume ili gume za sva godišnja doba za električna vozila?

An EV plugged into charge point with tires in full view

Električna vozila su budućnost, ali iako je njihov ugljični otisak znatno manji, opterećenje koje se stavlja na njihove gume je mnogo veće. Zašto? Akumulatori su teški, tako da je pritisak na točkove veći, a uz to i trenutni obrtni momenat električnog vozila dodatno opterećava gume i povećava habanje gaznog sloja. Dodatna masa povećava i put kočenja.

U suštini, ako ste vozač električnog vozila, morate dodatno voditi računa o svojim gumama, bilo sezonskim ili cjelogodišnjim, i izabrati jaču gumu nego što biste je izabrali za automobil sa motorom sa unutrašnjim sagorijevanjem.

Iz više razloga, mijenjenje ljetnih i zimskih guma se može činiti najboljim izborom za električno vozilo. Međutim, napredna istraživanja i najsavremenija tehnologija koja stoji iza Continentalovih guma za sva godišnja doba potvrđuju da su gume pogodne za upotrebu sa električnim vozilima, kao i da nude dobar životni vijek čak i pod dodatnim opterećenjima.

Koje gume za sva godišnja doba su najbolje za terenska vozila?

A SUV with all-season tires

Continental nudi asortiman guma za sva godišnja doba za terence među najboljima u svojoj klasi i uz izdašnu garanciju trajanja gaznog sloja.

  • Ako vozite crossover možda ćete većinu vožnje provesti u gradu. Continentalove gume za sva godišnja doba nude odlično upravljanje tokom cijele godine, visoku efikasnost u potrošnji goriva, pa čak i tehnologiju za smanjenje buke za nesmetanu i tihu vožnju
  • Masa baterije električnog terenca i trenutni obrtni moment znače da jedinjenje u gumama za sva godišnja doba električnog vozila mora biti posebno robusno kako bi se osiguralo najbolje prianjanje i najodzivnije moguće kočenje. A ako želite odvesti svog terenca van ceste, morat ćete pronaći pravi balans između glatkog gaznog sloja sa manje otpora kotrljanja i optimalne vuče za vožnju na svim terenima
  • Terenci izuzetno visokih performansi trebaju vrhunsku gumu koja pruža vrhunsko upravljanje sa maksimalnim nivoom prianjanja i duži vijek trajanja. Naš Tehnološki centar visokih performansi (HTPC) neprestano razvija inovativne tehnologije kako bi unaprijedio performanse guma te stvara nove dezene gaznog sloja kako bi omogućio terencima visokih performansi da voze u svom najboljem izdanju

Budite uvjereni, kada su u pitanju sigurnost, performanse i efikasnost vaših guma za sva godišnja doba, Continental je tu za vas.