Proizvodi za automobil/kombi/4x4

stage_image

Medijske usluge

Odličan dvostruki čin: Continental predstavlja WinterContact TS 870 i WinterContact TS 870 P

03/05/2021
  • Inovativnije: unaprijeđeno jedinjenje Cool Chili i novi dizajn šare gaznog sloja
  • Sigurnije: izvanredne zimske performanse i izvrsne karakteristike u mokrim uvjetima
  • Održivije: niži otpor kotrljanja i izrazito povećanje kilometraže

Hanover, Njemačka, 3. maja 2021. S obzirom na promjenu parametara u performansama modernih automobilskih guma tokom posljednjih godina, moglo bi vam se oprostiti ako pretpostavite da nema puno prostora za daljnja unapređenja. Pa ipak, WinterContact TS 870 i WinterContact TS 870 P iz Continentala dokazuju upravo suprotno: Još uvijek ima prostora za kvantni skok u tehnologiji guma.

Continental_PP_Wintercontact_TS870_1

WinterContact TS 870 nasljednik je provjerene gume WinterContact TS 860, koju profesionalna štampa izuzetno priznaje, a koju odlikuje kombinacija izvanrednih zimskih performansi i izvrsnih karakteristika u mokrim uvjetima.

The WinterContact TS 870 − za automobile do srednje veličine

Nasljednik provjerene gume WinterContact TS 860, koju profesionalna štampa izuzetno priznaje, prati svoje kombinacije izvanrednih zimskih performansi i izvrsnih karakteristika u mokrim uvjetima, istovremeno predstavljajući uvjerljive ekološke karakteristike - poput daljnjeg smanjenja otpora kotrljanja i povećanja pređenih kilometara. Uprkos tome, WinterContact TS 870 je potpuno novi proizvod, nanovo razvijen od temelja u pogledu njegove konstrukcije i dizajna šare gaznog sloja, kao i jedinjenja. Rezultat je model koji neposredno u odnosu na prethodnika, nudi za tri posto kraće zaustavno rastojanje na ledu i za pet posto bolje upravljanje na snijegu.

Novi WinterContact TS 870 također pruža bolje prianjanje na snijegu, unaprijeđene karakteristike u mokrim uvjetima i unaprijeđeno upravljanje na suhom. S obzirom na kontradiktorne ciljeve s kojima se razvojni inženjeri redovno suočavaju kad su u pitanju sigurnosne karakteristike i ekološka efikasnost, napredak postignut u obje oblasti je impresivan: povećanje kilometraže od deset posto praćeno je smanjenjem otpora kotrljanja za dva posto.

Kao rezultat, ova novina ponovno predstavlja izuzetno uravnotežene performanse u svim disciplinama, koje krajnji korisnici već dugo očekuju od zimskih guma od Continentala. Dodatno prianjanje na snijegu osiguravaju novorazvijene 3D međusobno prepletene lamele, postavljene pod najboljim mogućim uglom za zahvatanje snijega. Budući da blokovi gaznog sloja kopaju sve dublje u snijeg, oni se mogu efikasnije povezati s njim i tako pružiti dodatno prianjanje. Dodatnu sigurnost pružaju duboke lamele, raspoređene paralelno sa dijagonalnim žljebovima. Te lamele odlikuje veliki broj rubova, što omogućava efikasniji prenos dinamičkih sila i pruža dobro pravolinijsko držanje i prianjanje u zavojima na snijegom pokrivenim cestama.

Continental_PP_Wintercontact_TS870_3 Kopie

WinterContact TS 870 je razvijen za modele poput VW up!, VW Golf i Citroën C4. I vožnja modelima više cjenovne klase, uključujući BMW serije 1 i serije 3, tokom hladne sezone bit će sigurna s ovom novom zimskom gumom Continental.

Za inženjere je jedna od prednosti ovog dizajna bila u tome što im je omogućio da stvore još veće džepove za snijeg u gaznom sloju. Oni se napune snijegom i osiguravaju još bolje prianjanje. Jednostavno rečeno, najbolje prianjanje na snijegu ne osigurava prianjanje kontaktnog dijela na snijegom pokrivenu cestu, nego prianjanje snijega na snijeg. Snijeg ulazi u žljebove gaznog sloja, gdje se zbija. Taj zbijeni snijeg u gumama se zatim kači sa snijegom na cesti. Što bolje kanali gazećeg sloja zadržavaju zbijeni snijeg, to je bolje prianjanje. Tu Continental koristi tehnologiju SnowCurve+. Gume s ovom tehnologijom odlikuje posebna struktura zidova s prorezima koja se kači sa zbijenim snijegom na više od 1.000 tačaka u gaznom sloju. To omogućava bolje prianjanje i bolji prenos sila kočenja - posebno u zavojima.

Da bi dodatno smanjio zaustavno rastojanje na klizavim zimskim cestama, Continental je povećao broj blokova gaznog sloja na kontaktnoj površini WinterContact TS 870 za čak deset posto. Rubovi i lamele u ovim blokovima djeluju poput brisača vjetrobrana, brzo raspršujući istopljeni snijeg i osiguravajući dobro prianjanje na zaleđenim površinama.

Continental_PP_Wintercontact_TS870_2 Kopie

WinterContact TS 870 odlikuje gazni sloj u obliku slova V koji su usvojili mnogi proizvođači guma.

WinterContact TS 870 odlikuje šara gaznog sloja u obliku slova V, koju su usvojili mnogi proizvođači guma. Međutim, pri tome je jedna upečatljiva inovacija – glavni žljebovi u obliku slova V kreću se prema valovitom središnjem žlijebu koji ide oko gume, dajući novom Continentalovom zimskom stručnjaku izgled koji se razlikuje od većine konkurenata. Ali to nije sve. Kombinacijom Hydro Grooves i središnjeg žlijeba, inženjeri su postigli još brže istiskivanje vode tokom vožnje po kiši. To pruža još efikasniju zaštitu od akvaplaninga i donosi dodatno unapređenje performansi kočenja na mokroj cesti. Još jedan faktor koji pomaže u ostvarenju kratkih zaustavnih rastojanja je novorazvijeno jedinjenje gaznog sloja koje, kao i kod prethodnog modela, nosi naziv Cool Chili. Zahvaljujući mješavini posebnih smola, ono osigurava bolje prianjanje i kraći put kočenja na mokrom.

Tajna unaprijeđenih ekoloških karakteristika gume leži prije svega u polimernom jedinjenju. Optimizirana gustoća umreženih žarišta omogućava veću fleksibilnost, poboljšavajući kvalitet kontakta između gume i ceste. To smanjuje habanje i povećava kilometražu gume. Istovremeno, jedinjenje Cool Chili smanjuje otpor kotrljanja, smanjujući potrošnju goriva, a time i CO2 emisije.

WinterContact TS 870 je razvijen za modele poput VW up!, VW Golf i Citroën C4. I vožnja modelima više cjenovne klase, uključujući BMW serije 1 i serije 3, tokom hladne sezone bit će sigurna s ovom novom zimskom gumom Continental. Paleta proizvoda u početku obuhvata 19 veličina za naplatke od 14 do 17 inča, s odnosom širine i visine od 45 do 65 i širinom od 175 do 225 milimetara - neke sa zaštitnim rebrom naplatka i/ili XL oznakom, što ukazuje na veću nosivost. Sljedeće godine Continental će dodati dodatnih 45 veličina u asortiman. Ove gume su odobrene za vožnje brzine do 240 km/h.

wintercontact 870P

Continental će postepeno predstavljati WinterContact TS 870 P kao nasljednika modela TS 850 P. Kao i kod njegovog „malog brata“, Continental i za WinterContact TS 870 P koristi unaprijeđeno jedinjenje Cool Chili, kao i Hydro Grooves.

WinterContact TS 870 P za automobile srednje veličine i vozila SUV pa naviše

Continental će postepeno predstavljati WinterContact TS 870 P kao nasljednika modela TS 850 P.

Kao i kod njegovog „malog brata“, Continental i za WinterContact TS 870 P koristi unaprijeđeno jedinjenje Cool Chili, kao i Hydro Grooves. Da bi pružili dodatnu sigurnost vozačima koji stavljaju šire gume, inženjeri su odlučili da se odmaknu od konvencionalnog gaznog sloja u obliku slova V. Umjesto toga, za WinterContact TS 870 P, Continental se odlučio za tvrđu konstrukciju sa četiri velika obodna žlijeba koji se provlače između redova blokova gaznog sloja. Ova inovativna struktura gaznog sloja, koja se znatno razlikuje od svog prethodnika, nudi velike prednosti - posebno na mokrom. Vrlo brzo istiskuje vodu sa kontaktne površine, što rezultira boljim upravljanjem, kraćim zaustavnim rastojanjem i efikasnom zaštitom od akvaplaninga.

U poređenju sa dokazanim prethodnikom gume, inženjeri su postigli unapređenje od četiri posto u kočenju na mokrom, odnosno osam posto po pitanju karakteristika akvaplaninga - bez ugrožavanja performansi u ostalim aspektima. Naročito treba spomenuti unapređenje od pet posto u kočenju na ledu, šest posto u upravljanju na suhom i šest posto u upravljanju na snijegu. Ova nova zimska guma Continental također nudi uvjerljive ekološke karakteristike: smanjenje otpora kotrljanja za dva posto ide ruku pod ruku sa povećanjem kilometraže od 16 posto.

Continental_PP_Wintercontact_TS870P

Da bi pružili dodatnu sigurnost vozačima koji stavljaju šire gume, inženjeri su odlučili da se odmaknu od konvencionalnog gaznog sloja u obliku slova V za gume WinterContact TS 870 P. Umjesto toga, za WinterContact TS 870 P, Continental se odlučio za tvrđu konstrukciju sa četiri velika obodna žlijeba koji se provlače između redova blokova gaznog sloja. Ova inovativna struktura gaznog sloja vrlo brzo istiskuje vodu sa kontaktne površine.

Paleta proizvoda u početku obuhvata 52 putnička automobila i vozila SUV, za naplatke od 16 do 21 inča s odnosom širine i visine od 35 do 65 i širinom od 205 do 255 milimetara - mnogi sa zaštitnim rebrom naplatka i/ili XL oznakom koja ukazuje na veće opterećenje - nosivost - i sa odobrenjima za brzine do 270 km/h. To WinterContact TS 870 P čini savršenim rješenjem za montažu novih guma na limuzine, vozila SUV i sportske automobile poput Audija TT. Čvrsta konstrukcija gume također je čini izvrsnim izborom za teže modele s električnim pogonom.

Continental je prvobitno namjeravao pojedinačno lansirati te dvije nove zimske gume, jednu za drugom. Lansiranje proizvoda WinterContact TS 870 bilo je najavljeno za prošlu godinu, ali je odgođeno do 2021. godine zbog pandemije COVID-19.

Kontakt
press_contact_image_sidebar_luka_maselj
Luka Maselj

PR & Marketing communications B2C

Continental Adria pnevmatike d.o.o.
Zagrebška cesta 104
2000 Maribor
Slovenia

+386 24 50 34 48

+386 24 50 34 39