Proizvodi za automobil/kombi/4x4

stage_image

Medijske usluge

Continental omogućava upotrebu recikliranih PET-boca u proizvodnji guma od 2022. godine

03/08/2021
Dr Andreas Topp

Dr. Andreas Topp, Head of Materials, Process Development and Industrialization of the Tires business area at Continental.

  • Tehnologija recikliranja PET-boca za proizvodnju guma razvijena je zajedno sa stručnim timom za vlakna OTIZ, Oriental Industries (Suzhou) Ltd.
  • Ponovna obrada za visoke mehaničke zahtjeve u proizvodnji guma odvija se bez posrednih hemijskih koraka. Sekundarnu sirovinu odlikuje podjednako visok kvalitet djevičanskog PET-a
  • Kružna ekonomija jeste sastavni dio strategije održivosti Continentala


Hannover, Njemačka, 3. avgusta 2021. Continental omogućava upotrebu prerađenog poliestera dobivenog iz recikliranih plastičnih boca u proizvodnji guma od 2022. godine. Nova održiva poliesterska pređa dobivat će se iz boca od polietilen tereftalata (PET) mehaničkim postupkom i koristiti će se u proizvodnji karkase guma. To može u potpunosti zamijeniti konvencionalni poliester. Zajedno sa svojim partnerom za saradnju i dobavljačem OTIZ-om, specijalistom za vlakna i proizvođačem tekstila, vrhunski proizvođač guma razvio je posebnu tehnologiju za recikliranje PET-boca bez prethodno potrebnih posrednih hemijskih koraka, kako bi poliesterska pređa postala funkcionalna za visoke mehaničke zahtjeve proizvodnje gume. Tokom takozvanog recikliranja, PET-boca postaje PET-materijal visokih performansi.

„Već 2022. godine moći ćemo koristiti materijal dobiven iz recikliranih PET-boca u proizvodnji guma. U našem inovativnom procesu recikliranja vlakna se odvajaju od recikliranog PET-a bez prethodnog razbijanja materijala na njegove komponente", kaže dr. Andreas Topp, odgovoran za poslovnu oblast materijala, razvoja procesa i industrijalizacije kod Continental's Tyres. U nastavku dodaje: "Već na ovogodišnjoj IAA MOBILITY u Münchenu predstavit ćemo visoko inovativnu konceptnu gumu s poliesterskom pređom izrađenom od recikliranih PET-boca. Korištenjem reciklirane poliesterske pređe činimo još jedan važan korak u smjeru kružne ekonomije među proizvodima."

Tire Production_recycled PET bottles

Continental omogućava upotrebu recikliranih PET-boca u proizvodnji guma od 2022. godine.

Dr Derren Huang

Dr. Derren Huang, vođa istraživanja i razvoja u OTIZ -u.

Kao dio procesa recikliranja, boce se prvo sortiraju, skidaju se čepovi i na kraju se mehanički čiste. Nakon mehaničkog usitnjavanja one se tope i granuliraju; nakon toga slijedi polimerizacija u čvrstom stanju i modificirani postupak predenja. "Naš modificirani proizvodni proces nam omogućava da dobijemo poliestersku pređu za izradu guma od PET-boca bez ikakvog procesa polimerizacije iz monomera", objašnjava dr. Derren Huang, vođa istraživanja i razvoja u OTIZ -u.

Laboratorijska ispitivanja i ispitivanja guma koje je proveo Continental pokazala su da se vlakna sekundarnih sirovina ponašaju podjednako dobro kao i prethodno korištena vlakna. Jednakog su kvaliteta kao i djevičanski PET, podjednako su stabilni i posebno su prikladni za gume zbog svoje lomne čvrstoće, žilavosti i termičke stabilnosti.

Konvencionalni PET dugo se koristio kao materijal u proizvodnji automobilskih guma, jer zadržava svoj oblik čak i pri visokim opterećenjima i temperaturama te na taj način osigurava bezbjednost pri svim brzinama vožnje. Korištenje recikliranog PET-a čuva vrijedne resurse u proizvodnji guma: današnja konvencionalna guma za lična vozila sastoji se od oko 400 grama poliesterske pređe. To znači da se više od 60 recikliranih PET-boca u budućnosti može koristiti za kompletan set guma za vozila.

© OTIZ, Oriental Industries (Suzhou) Ltd. OTIZ, Oriental Industries (Suzhou) Ltd

Laboratorijska ispitivanja i ispitivanja guma koje je proveo Continental pokazala su da se vlakna sekundarnih sirovina ponašaju podjednako dobro kao i prethodno korištena vlakna. © OTIZ, Oriental Industries (Suzhou) Ltd.

Claus Petschick

Claus Petschick, vođa oblasti održivosti u poslovnoj oblasti guma.

Kružna ekonomija jeste sastavni dio strategije održivosti Continentala

Recikliranje postaje sve važnije u dizajnu, razvoju i proizvodnji vrhunskih guma. Najkasnije do 2050. godine Continental namjerava sukcesivno koristiti 100 posto održivo proizvedene materijale u svojoj proizvodnji guma. Korištenjem recikliranog PET-a proizvođač guma uspijeva napraviti korak dalje prema kružnoj ekonomiji.

„Za nas je otpad sutrašnji proizvodni materijal jer vidimo model budućnosti u kružnoj ekonomiji. Predanost Continentala u aktivnom oblikovanju i pokretanju ove transformacije nudi nam početak za naše buduće poslovanje, a time i za našu buduću održivost", kaže Claus Petschick, vođa oblasti održivosti u poslovnoj oblasti guma tvrtke Continental. "Naša ambicija je jasna: najkasnije do 2050. godine želimo potpuno zatvoriti cikluse proizvoda i resursa zajedno s partnerima i dobavljačima."

Kontakt
press_contact_image_sidebar_luka_maselj
Luka Maselj

PR & Marketing communications B2C

Continental Adria pnevmatike d.o.o.
Zagrebška cesta 104
2000 Maribor
Slovenia

+386 24 50 34 48

+386 24 50 34 39