Proizvodi za automobil/kombi/4x4

stage_image

Medijske usluge

Nova EU oznaka guma dizajnirana da pruži više informacija potrošačima

19/01/2021
  • Nova oznaka guma s jasnijom klasifikacijom kočenja, otpora kotrljanja i emisije buke
  • Podaci o EU oznaci na svakoj gumi mogu se pronaći preko QR-kôda
  • Novi piktogrami za različite vrste zimskih guma

Hanover, 19. januara 2021.

U maju 2021. uvest će se nova EU oznaka guma koja će potrošačima pružiti sveobuhvatnije informacije o izabranim karakteristikama guma. Na novoj oznaci su navedene restrukturirane klase otpora kotrljanja i performanse kočenja na mokrom putu, dok su performanse buke sada označene brojem decibela i slovima A, B ili C. Krajnji korisnici mogu pristupiti dodatnim informacijama o svojoj gumi u bazi podataka EU tako što će skenirati QR-kôd na etiketi. Još jedna nova karakteristika se odnosi na dva piktograma koji označavaju da li je riječ o automobilskoj gumi sa prianjanjem na snijegu koje odgovara EU standardima za homologaciju, poznatim i kao test snježne pahuljice, i/ili gumi bez šiljaka koja nudi prijanjanje na ledu u skladu s novom ISO normom. Od maja 2021., podaci o oznakama EU guma moraju biti dostupni i za gume za teška privredna vozila (klasa C3).

Na novoj etiketi, klase A do C ostaju nepromijenjene. Gume C1 i C2 (za automobile, odnosno kombi vozila) koje su prethodno bile u klasi E po pitanju otpora kotrljanja i prianjanja na mokrom, sada će biti raspoređene u klasu D koja je prethodno bila prazna, a gume koje su ranije bile u klasama F i G bit će raspoređene u klasu E. To etiketu čini jasnijom i lakšom za tumačenje.

 

Potrošači mogu preuzeti dodatne informacije o svakoj gumi skeniranjem QR-kôda u gornjem desnom uglu etikete. QR-kôd otvara link do baze podataka EPREL (EPREL = Evropski registar proizvoda za energetsko označavanje), koja sadrži informativni list o proizvodu.  Tu su prikazane sve vrijednosti oznake za određenu gumu, kao i početak i kraj proizvodnje za pojedini model. Proizvođači guma pojedinačno unose informacije o proizvodu u bazu podataka EPREL, a ovlašteni proizvođač, kao i u prošlosti, obrađuje i dodjeljuje odgovarajuće klase etiketama. 

Nova EU oznaka guma osmišljena je kako bi potrošačima pomogla u izboru guma koje štede gorivo, a istovremeno dobivaju informacije o kočionom rastojanju. Kako za krajnje korisnike, tako i za komercijalne posrednike, izbor guma s manjim otporom kotrljanja može dovesti do značajnih ušteda u pogledu troškova goriva, kao i do nižih emisija.  Jasne informacije o prianjanju na mokrom unaprijedit će sigurnost u saobraćaju, dok su informacije o buci u prolazu osmišljene kako bi pomogle smanjiti zagađenje bukom koju stvara cestovni saobraćaj.

Continental, kao stručnjak za gume, nastoji također pomoći komercijalnim partnerima na tržištu da dobiju najbolji mogući uvid u svijet guma.  Razmjenjujući ne samo informacije, već i znanje i stručnost, njemačka tehnološka tvrtka, najpoznatija po svojim vrhunskim gumama, pouzdan je partner na tržištu.  Povodom nove EU oznake guma, tvrtka je, između ostalog, posebnu stranicu posvetila svim daljnjim informacijama.

 

Da biste pristupili tim informacijama, posjetite

https://www.continental.ba/automobil/tires/nove-eu-oznake-guma

Kontakt
press_contact_image_sidebar_luka_maselj
Luka Maselj

PR & Marketing communications B2C

Continental Adria pnevmatike d.o.o.
Zagrebška cesta 104
2000 Maribor
Slovenia

+386 24 50 34 48

+386 24 50 34 39