Proizvodi za automobil/kombi/4x4

Guma iz maslačka iz Continental-a nominovana je za jednu od vodeće tri nagrade na GreenTec-u 2014.

19/02/2014
  • 25. februara  2014, žiri od 50 moćnih stručnjaka će izabrati jednog od tri finalista u svakoj od 14 kategorija – ceremonija dodijela nagrada će se održati 4. maja 2014. u Minhenu
  • Continental vidi veliki potencijal modernih usjeva maslačka uz fabrike u Evropi
  • U toku je izgradnja pilot postrojenja za proizvodnju gume od maslačka

​​ Vodeći proizvođač pneumatika Continental i Fraunhofer Institut za molekularnu biologiju i primijenjenu ekologiju u  (IME) u Münsteru su nominovani na GreenTec Awards 2014. za zajednički razvojni projekat "Rubin – guma koja može da se industrijalizuje i napravljena je od maslačka sa plantaža za proizvodnju pneumatika " kao jedan od top tri projekta u kategoriji "Automobility". Ova kategorija prepoznaje tehnološke inovacije, ekološke koncepte mobilnosti, kao i opšte usluge mobilnosti. Tokom procesa, nominovani projekti se ne ocjenjujuju samo prema postignutim rezultatima, već i prema njihovom potencijalu u budućnosti. GreenTec nagrade su najveće evropske nagrade u oblasti očuvanja okoline i razvoja biznisa i postoje još od  2008. 25. februara 2014, 50 renomiranih stručnjaka koji čine žiri, će da odluče o pozicijama na podijumu 3 finalista u svih 14 različitih kategorija. Dodjela nagrada će da se održi u Minhenu 4. maja 2014, na početku IFAT-a,  najvećeg svjetskog  trgovinskog sajma za upravljanje vodom, kanalizacijom, otpadom i sirovinama.


Počni


Dr. Andreas Topp

Dr. Andreas Topp, Head of Material and Process Development and Industrialization for Tires at Continental

I posljednjih godina, uz pomoć najmodernijih razvojnih metoda i optmiizovanih sistema uzgoja postalo je moguće da se u laboratorijama proizvodi visoko-kvalitetna prirodna guma iz korijena maslačka. Pilot objekat za proizvodnju prirodne gume na tone je trenutno u izgradnji. Continental očekuje dugoročni porast potražnje prirodne gume koji je u korelaciji sa očekivanim rastom svjetskog tržišta pneumatika.

"Projektom maslačak, napravili smo veliki korak naprijed na putu našeg višegodišnjeg cilja za poroizvodnju pneumatika za automobile, kamione, bicikle, kao i specijalne pneumatike i učinili ga još održivijim" objašnjava Dr. Andreas Topp, koji vodi računa o kooperaciji projekta kao vođa razvojnih procesa i materijala, kao i industrijalizacije u pneumaticima u  Continental-u. "Očekujemo da budemo u mogućnosti da proizvodimo velike količine gume od maslačka koje imaju najmanje jednake performanse kao konvencionalna guma požnjevena sa kaučukovih stabala. Kao rezultat toga ćemo biti u mogućnosti da se stavimo u poziciju u kojoj smo znatno manje zavisni  od godišnjih prinosa u suptropskim regijama," dodaje Topp. Pored toga, drvo kaučuka zahtijeva i do sedam godina prije nego što mogu da se uberu prve količine upotrebljive gume. Nasuprot tome, prirodna guma sa polja maslačka može da se ubere nekoliko puta godišnje i nije potrebno da prođe nijedna godina.