Proizvodi za automobil/kombi/4x4

Guma iz maslačka iz Continental-a nominovana je za jednu od vodeće tri nagrade na GreenTec-u 2014.

19/02/2014
  • 25. februara  2014, žiri od 50 moćnih stručnjaka će izabrati jednog od tri finalista u svakoj od 14 kategorija – ceremonija dodijela nagrada će se održati 4. maja 2014. u Minhenu
  • Continental vidi veliki potencijal modernih usjeva maslačka uz fabrike u Evropi
  • U toku je izgradnja pilot postrojenja za proizvodnju gume od maslačka

​​ Vodeći proizvođač pneumatika Continental i Fraunhofer Institut za molekularnu biologiju i primijenjenu ekologiju u  (IME) u Münsteru su nominovani na GreenTec Awards 2014. za zajednički razvojni projekat "Rubin – guma koja može da se industrijalizuje i napravljena je od maslačka sa plantaža za proizvodnju pneumatika " kao jedan od top tri projekta u kategoriji "Automobility". Ova kategorija prepoznaje tehnološke inovacije, ekološke koncepte mobilnosti, kao i opšte usluge mobilnosti. Tokom procesa, nominovani projekti se ne ocjenjujuju samo prema postignutim rezultatima, već i prema njihovom potencijalu u budućnosti. GreenTec nagrade su najveće evropske nagrade u oblasti očuvanja okoline i razvoja biznisa i postoje još od  2008. 25. februara 2014, 50 renomiranih stručnjaka koji čine žiri, će da odluče o pozicijama na podijumu 3 finalista u svih 14 različitih kategorija. Dodjela nagrada će da se održi u Minhenu 4. maja 2014, na početku IFAT-a,  najvećeg svjetskog  trgovinskog sajma za upravljanje vodom, kanalizacijom, otpadom i sirovinama.


Počni


Dr. Andreas Topp

Dr. Andreas Topp, Head of Material and Process Development and Industrialization for Tires at Continental

I posljednjih godina, uz pomoć najmodernijih razvojnih metoda i optmiizovanih sistema uzgoja postalo je moguće da se u laboratorijama proizvodi visoko-kvalitetna prirodna guma iz korijena maslačka. Pilot objekat za proizvodnju prirodne gume na tone je trenutno u izgradnji. Continental očekuje dugoročni porast potražnje prirodne gume koji je u korelaciji sa očekivanim rastom svjetskog tržišta pneumatika.

"Projektom maslačak, napravili smo veliki korak naprijed na putu našeg višegodišnjeg cilja za poroizvodnju pneumatika za automobile, kamione, bicikle, kao i specijalne pneumatike i učinili ga još održivijim" objašnjava Dr. Andreas Topp, koji vodi računa o kooperaciji projekta kao vođa razvojnih procesa i materijala, kao i industrijalizacije u pneumaticima u  Continental-u. "Očekujemo da budemo u mogućnosti da proizvodimo velike količine gume od maslačka koje imaju najmanje jednake performanse kao konvencionalna guma požnjevena sa kaučukovih stabala. Kao rezultat toga ćemo biti u mogućnosti da se stavimo u poziciju u kojoj smo znatno manje zavisni  od godišnjih prinosa u suptropskim regijama," dodaje Topp. Pored toga, drvo kaučuka zahtijeva i do sedam godina prije nego što mogu da se uberu prve količine upotrebljive gume. Nasuprot tome, prirodna guma sa polja maslačka može da se ubere nekoliko puta godišnje i nije potrebno da prođe nijedna godina.

Mi koristimo kolačiće kako bismo osigurali da vam pružamo najbolji doživljaj na našoj web stranici. Kliknite ovdje da saznate više detalja ili da promijenite vaše postavke za kolačiće.