Proizvodi za automobil/kombi/4x4

Continentalu je dodijeljena nagrada GreenTec Award 2014. za gumu od maslačka

08/05/2014

  • Zajednički razvojni projekat sa Fraunhofer Institutom nagrađen je najvećom evropskom nagradom za očuvanje okoline i ekonomičnost u kategorji "Automobility"
  • Žiri je pohvalio uticaj na očuvanje okoline preko kraćih transportnih rastojanja i zaštitu kišnih šuma 

​ Vodeći proizvođač pneumatika Continental i Fraunhofer Institut za molekularnu biologiju i primijenjenu ekologiju u  (IME)) na Univerzitetu u Minsteru su nagrađeni GreenTec nagradom 2014. za zajednički projekat  "RUBIN – industrijska primjena prirodne gume od maslačka."

Šezdesetočlani panel žiri koji se sastojao od stručnjaka iz industrije, akademije, trgovinskih asocijacija i medija smatrali su da je ovaj projekat izuzetan primjer posvećenosti okruženju i pionirskoj tehnologiji za očuvanje prirode u kategorji "Automobility." Ceremonija dodjele nagrada je održana 4. maja u Minhenu  na početku IFAT-a,  najvećeg svjetskog trgovinskog sajma ekoloških tehnologija, pred 1000 gostiju iz svijeta biznisa, sporta i zabave. GreenTec  nagrade, kojih je bilo u 14 različitih kategorija, su najveće evropske nagrade u oblasti očuvanja okoline i razvoja biznisa i postoje još od  2008.

"Veoma nam je drago što primamo ovu nagradu za naš projekat guma od maslačka. Continental gura tehnologiju koja veoma obećava i čiji će potpuni potencijal da se potpuno otkrije u nekoliko sljedećih godina. Sa ciljem povećanja motorizacije na tržištima u razvoju kao što je Azija, očekujemo glavni porast potražnje prirodne gume u budućnosti. Ubijeđeni smo da će upotreba gume od korijena maslačka  učini našu proizvodnju još efikasnijom i održivijom," kaže Nikolai Setzer, član upravnog odbora Continentala u Diviziji pneumatici. 


Počni
Dr. Andreas Topp

Dr. Andreas Topp, Head of Material and Process Development and Industrialization for Tires at Continental

"U projektu RUBIN radimo na tome da pronađemo ekološki, ekonomski i društveno izvedivo rješenje kako bismo mogli zadovoljiti ove sve veće zahtjeve," dodao je dr. Andreas Topp, zamjenik predsjednika Razvoja materijala i procesa i industrijalizacije guma u Continentalu. Continental i IME trenutno rade na industrijskoj upotrebi ruskog maslačka, za kojeg se kaže da veoma bogat gumom i ne traži tropsku klimu za razliku od uobičajenog kaučukovca. Ta nezahtjevna biljka može se uzgajati u određenom broju umjerenih podneblja na takozvanoj "marginaliziranoj zemlji" koja je ranije bila neupotrebljiva u pogledu iskoristivosti u poljoprivredne svrhe. Topp kaže: "Guma od maslačka će skratiti udaljenosti transporta do naših lokacija za proizvodnju i omogućiti da se zadovolji sve veći globalni rast potražnje za gumom, bez potrebe da se žrtvuju vrijedna područja prašuma. Oba ta faktora će imati održivo pozitivan učinak na svjetski ugljični otisak te na bio-raznolikost."