Proizvodi za automobil/kombi/4x4

Continental proba prve pneumatike za automobile sa Taraxagum gazećim slojem od gume od maslačka

10/10/2014
1

  • Performanse pneumatika WinterContact TS 850 će se testirati  na kompanijskom test poligonu Contidrom, severno od Hanovera, kao i u  Arvidsjaur-u u Švedskoj

  • Continental skupio sve informacije o ključnim tačkama ovog projekta i postavio na www.taraxagum.de

Vodeći međunarodni proizvođač pneumatika dostigao je važnu ključnu tačku u istraživačkom projektu  industrijalizacije gume od maslačka za proizvodnju pneumatika. Na performansu ContiWinterRoadshow 2014, Continental je predstavio prve testove pneumatika napravljenog od inovativnog materijala koji kompanija zove  Taraxagum™, dobijenog iz botaničkog imena maslačka (taraxacum). Proizvodnja prvog WinterContact TS 850 P sa prirodnom gumom iz korena maslačka je dovela Continental jedan važan korak bliže dostizanja višegodišnjeg cilja da proizvodnja pneumatika bude još održivija i manje zavisna od tradicionalnih sirovina.

Preuzmite analizu slučaja "Gume za budućnost – mi razvijamo održivost" ovdje.


Počni
Nikolai Setzer

Nikolai Setzer, član izvršnog odbora direktora kompanije Continental AG.

“Poslije nekoliko godina intenzivnog razvojnog rada sa Fraunhofer Institututom, uzbuđeni smo što ćemo da izvezemo prvi pneumatik od maslačka na put,” kaže Nikolai Setzer, član upravnog odbora Continentala u Diviziji pneumatici. “Da bismo dobili najznačajnije rezultate iz prinosa proizvedenih do danas u našem istraživačkom projektu, odlučili smo da napravimo zimske pneumatike, zato što oni sadrže posebno veliki dio prirodne gume. Naš cilj ostaje da razvijemo pneumatik na bazi gume od maslačka spremne za serijsku proizvodnju u narednih 5 do 10 godina.” Continental posjeduje Contidrom test poligon sjeverno od  Hanovera na raspolaganju za  obimne testove tokom ljetnjeg perioda. Međutim, karakteristike gazećeg sloja ovog pneumatika od gume od maslačka će biti testirane na Continental-ovom test  terenu u  Arvidsjaur-u u Švedskoj, gdje kompanija po tradiciji testira buduće proizvode u zimskim uslovima od  decembra do aprila.

WinterContact TS 850 P Taraxagum

“Razvojni proces Taraxagum-a™ do sada prilično obećava i trenutno produžavamo sa procesom industrijalizacije zajedno sa našim partnerima. Ubijeđeni smo da će postignuti rezultati testova pneumatika do danas biti potvrđeni i da ćemo da dostignemo ciljane performanse,” dodaje Dr. Andreas Topp, vođa razvoja procesa i materijala i industrijalizacije Divizije pneumatici u Continental-u. Visok prinos i robusna vrsta ruskog maslačka koji se uzgaja su rezultat sveobuhvatnih istraživanja sprovedenih prethodnih godina zajedno Fraunhofer Institutom za molekularnu biologiju i primijenjenu ekologiju (IME), Julius Kühn Institutom, i kompanijom za razvoj biljaka Aeskulap.

Višegodišnji cilj istraživačkog projekta je  pronalaženje ekološkog, ekonomičnijeg i društveno održivog rješenja koje će da odgovori rastućim zahtjevima za prirodnom gumom. Ovo će da smanji pritisak na tradicionalne plantaže kaučuka u tropskim krajevima. Pored toga, cilj je da se smanji zavisnost od prirodne gume koja može da podlegne ozbiljnim fluktuacijama u cijeni na berzi. Šta više, uzgoj usjeva maslačka na prethodno nekorištenoj zemlji u umjerenim pojasevima širom Evrope, koje su time i bliže Continental-ovim evropskim fabrikama pneumatika, bi trebalo da smanji izdatke za logistiku i opetrećenje za okolinu.

Guma na bazi maslačka zvana Taraxagum™ dobijena iz korijena ruskog maslačka je zajednički razvoj  Continental-a, Fraunhofer Instituta za molekularnu biologiju i primijenjenu ekologiju (IME), Julius Kühn Instituta i kompanije za razvoj biljaka Aeskulap GmbH. On predstavlja alternativu tradicionalnom uzgoju prirodne gume. Plan je da ovaj inovativni materijal da važan doprinos dostizanju globalnog porasta u tražnji prirodne gume na održiv način i da smanji nestabinost na tržištu prirodne gume.

Razvojni projekat takođe uključuje projekte finansirane od strane njemačkog federalnog ministarstva za obrazovanje i istraživanje, ishranu i poljoprivredu. U maju 2014. projekat gume od maslačka je nagrađen prestižnom evropskom  “GreenTec nagradom”, priznanjem za ekologiju i biznis, u kategorji “Automobility”. Continental je skoro predstavio istraživački rad “Mi razvijamo održivost” sa trenutnim ciljevima, trendovima i uspjesima u razvoju pneumatika. Kao i sve do sada objavljene informacije na temu guma od maslačka, istraživački rad možete da pronađete na  www.taraxagum.com.