Proizvodi za automobil/kombi/4x4

"Prirodna guma od maslačka" Projekat: Naučnici su nagrađeni Joseph von Fraunhofer nagradom za 2015.

15/06/2015
  • Prestižna naučna nagrada je dodijeljena dvojici biologa iz Minstera i proizvođaču pneumatika Continental za zajednički projekat
  • Prirodna guma od korijena maslačka napravljena da učini ekstrakciju gume još održivijom – prvi testovi pneumatika su već uspješni

Fraunhofer Institut za molekularnu biologiju i primijenjenu ekologiju (IME, Münster branch), Institut za Biologiju i Biotehnologiju Univerziteta u Minsteru, i divizija pneumatici Continental-a u Hanoveru su uspješno sarađivali na projektu nazvanom " RUBIN – industrijska primjena prirodne gume od maslačka ". Vodeći naučnici u projektu su sada nagrađeni  prestižnom Joseph von Fraunhofer nagradom za svoje istraživanje ruskog maslačka i razvoj prototipa pneumatika za automobil na osnovu gume od maslačka . Nagrada je dodijeljena juče u  Wiesbaden-u, Njemačka, Profesoru Dirk Prüfer-u i Dr. Christian Schulze Gronover-u (IME i Institut za Biologiju i Biotehnologiju),  Dr. Carli Recker (Continental). "Cilj ovog zajedničkog projekta je razvoj procedure za industrijsku upotrebu maslačka kao izvora gume. U poljoprivrednom smislu to je nezahtjevna biljka, čak i na sjevernoj hemisferi i može da se uzgaja na zemlji koja nije poogodna za proizvodnju hrane. To znači da je proizvodnja gume moguća u blizini naših fabrika pneumatika, na primjer, i značajno smanjuje transportne rute i emisiju CO2 ," komentariše Dr. Carla Recker, koja vodi Continenta-ov tim uključen u razvoj materijala koji obećava.

"Natural Rubber from Dandelion" Project: Scientists Awarded Joseph von Fraunhofer Prize 2015

"Tokom našeg istraživanja, otkrili smo koji geni izazivaju proizvodnju gume, a koji je ometaju. Bili smo u mogućnosti da iskoristimo ovo saznanje da razvijemo biljke koje proizvode dvostruko više prirodne gume. Uspjeli smo da ekstrahujemo nekoliko kilograma gume od maslačaka malim pilot sistemom. To je otvorilo istraživanje u smislu podizanja industrijske proizvodnje na nivo koji se mjeri tonama," kažu Prüfer iSchulze Gronover na ceremoniji dodjele nagrada. "Počastvovani smo što primamo ovu prestižnu nagradu za zajedički projekat," dodaje Dr. Carla Recker. "Ovo će da učini proizvodnju pneumatika još ekološkijom i bez pravljenja kompromisa sa našim visokim standardima kvaliteta ili gubljenja vrhunskih performansi."

Prema prvim rezultatima već testiranih pneumatika u ljetnjim i zimskim uslovima, možemo da kažemo da projekat već sada teče uspješno. Pneumatici napravljeni od gume od maslačka pokazuju podjednake osobine u poređenju sa pneumaticima napravljenim od konvencionalne gume  dobijene od kaučuka (Hevea brasiliensis). Continental namjerava da pokrene serijsku proizvodnju pneumatika napravljenih od gume od maslačka za 5 do 10 godina. Više informacija o ovom projektu je dostupno na  at www.taraxagum.de.

Fraunhofer dodjeljuje godišnje nagrade za izuzetna naučna dostignuća još od 1978. godine. Joseph von Fraunhofer nagrade odlaze istraživačima koji rješavaju probleme vezane za praktičnu primjenu. 2015. godine dodijeljene su tri Joseph von Fraunhofer nagrade. Ostale dvije nagrade dodijeljene su Fraunhofer IWS u Drezdenu i Fraunhofer Institutu za integrisana kola IIS u Erlangenu. Naučna nagrada se dodjeljuje još od 1978., kao uspomena na  Joseph von Fraunhofera (1787 – 1824), optičara i fizičara, koji je koristio precizne rezultate naučnog rada da bi razvio inovativne proizvode.

Kontakt
Alexander Bahlmann
Alexander Bahlmann

Head of Media & Public Relations

Continental AG l Divison Tires

Büttnerstraße 25

30165 Hannover, Germany

+49 (0) 511 938 2615

+49 (0) 511 938 2455

Kontakt
Klaus Engelhart
Klaus Engelhart

Press Spokesman Passenger and Light Truck / Two-Wheel Tires

Continental AG l Divison Tires

Büttnerstrasse 25

30165 Hannover, Germany

+49 (0) 511 938 2285

+49 (0) 511 938 2455