Proizvodi za automobil/kombi/4x4

stage_image

Medijske usluge

Jeste li ikada čuli za COKOON Dip tehnologiju?

25/06/2020

Jeste li ikada čuli za COKOON Dip tehnologiju?

COKOON je naziv za potpuno novu i revolucionarnu tehnologiju proizvodnje guma pomoću tehnike adhezije koja je ekološki prihvatljiva i poželjna. Počevši od 2019. godine, čak je 250.000 guma namijenjenih osobnim vozilima u procesu proizvodnje ovom jedinstvenom tehnologijom. Continental, tehnološka tvrtka i proizvođač vrhunskih guma, i Kordsa, globalni lider u industriji guma, konstrukcijskih pojačanja i kompozitnih tehnologija, surađuju na ovoj novoj ekološki prihvatljivoj tehnologiji već od 2017. godine.


Visokokvalitetne gume moraju zadovoljiti brojne zahtjeve: radne značajke, izdržljivost, sigurnost i održivost.  U te svrhe, tekstilni slojevi zahtijevaju izvrsno i ekološki prihvatljivo vezanje za gumu. Ova nova tehnologija omogućava aktiviranje vezivnih tekstilnih materijala za pojačanje s gumenim smjesama bez upotrebe rezorcinola i formaldehida u premazu tekstila. Tekstilni materijali za pojačanje naširoko se koriste u proizvodnji guma, kao i u proizvodnji mehaničkih proizvoda od gume (kaučuka), kao što su crijeva i transportne trake.

Ekološki održiva tehnologija lijepljenja bez rezorcinola i formaldehida

Prije COKOON tehnologije, kemijski proizvodi rezorcinol i formaldehid bili su nezamjenjivi u aktiviranju vezanja tekstilnih materijala za pojačanje za okolnu gumenu matricu.  Zamjena rezorcinola i formaldehida ekološki prihvatljivijim alternativama korisna je ne samo za održivi opskrbni lanac, već i za proizvođače pojasa za gume. Vrijedi napomenuti da zaposlenici u postrojenjima za proizvodnju guma i krajnji potrošači nisu izloženi tim tvarima jer su one kemijski promijenjene postupkom vulkanizacije.  Pomoću COKOON Dip tehnologije vezanje tekstila za gumu sada je moguće bez ovih dviju tvari, a tehnologija ne zahtijeva nikakve promjene u opremi koja se koristi u tom procesu. Dodatne informacije potražite na  www.cokoon.com

Otvorena inovacijska tehnologija

Od prve je najave COKOON tehnologija, kao otvorena inovacijska tehnologija, u ožujku 2019. godine privukla veliku pozornost unutar industrije.  Više od 40 tvrtki (proizvođači guma, pretvarači i dobavljači tekstila) izrazili su interes za ispitivanje materijala i razmišljaju o ishođenju licenci.  Oko 20 njih već je primilo uzorke. Sada su sve zainteresirane strane pozvane da se pridruže grupi i dobiju besplatnu licencu kako bi doprinijele razvoju ove nove zelene tehnologije.

AndreasTopp_Logo_BusinessCasual Kopie

Dr. Andreas Topp, potpredsjednik za razvoj i industrijalizaciju materijala i procesa u tvrtki Continental.

„Proces uzorkovanja bio je velik uspjeh i nadmašio je naša očekivanja. Povratne informacije iz industrije ohrabrile su nas da nastavimo s integracijom COKOON-a u naše gume i započnemo serijsku proizvodnju prvih guma još u 2019. godini. Proširenje upotrebe COKOON Dip tehnologije u našoj proizvodnji guma u 2020. i u sljedećim godinama naš je glavni proritet“, izjavio je dr. Andreas Topp, potpredsjednik za razvoj i industrijalizaciju materijala i procesa u tvrtki Continental.

Devrim Ozaydin

Devrim Özaydin, globalni direktor tehnologije u Kordsi

Devrim Özaydin, globalni direktor tehnologije u Kordsi, pružio je kratak prikaz temeljne ideje:  „Uz COKOON želimo provesti ekološki prihvatljiv standard za vezanje tekstila i gume. Stoga pozivamo sve zainteresirane da se pridruže onima koji su već zatražili licencu, dobiju besplatnu licencu, doprinesu unaprjeđenju ove nove otvorene tehnologije i uvedu COKOON u svoju masovnu proizvodnju.“

Kontakt
press_contact_image_sidebar_luka_maselj
Luka Maselj

PR & Marketing communications B2C

Continental Adria pnevmatike d.o.o.
Zagrebška cesta 104
2000 Maribor
Slovenia

+386 24 50 34 48

+386 24 50 34 39