Proizvodi za automobil/kombi/4x4

stage_image1_lg

EU deklaracija vrijednosti

EU etiketa za pneumatike

EU etiketa za pneumatike – Šta vam ona govori?

Počni
Image
Nove EU oznake

Nove EU oznake na snazi od 1. maja 2021.

Sve gume koje se prodaju u Evropskoj uniji podliježu obaveznom označavanju guma. A nova EU šema za označavanje guma - na snazi od 1. maja 2021. - pruža sveobuhvatnije informacije o izabranim gumama, a također pokriva i gume za teretna vozila. Pruža objektivne, pouzdane i uporedive informacije zasnovane na trima važnim karakteristikama guma: otporu kotrljanja - a time i efikasnosti potrošnje goriva, prianjanju na mokrom i vanjskoj buci pri kotrljanju gume. Dodatni piktogrami pokazuju prikladnost gume za teške snježne uvjete (simbol 3PMSF) i/ili prianjanje u uvjetima poledice, iako se ovo posljednje odnosi samo na gume za putnička vozila.

Nova šema označavanja obuhvata gume za putnička, autobuska i kamionska vozila. Za više informacija o novom propisu EU za označavanje guma posjetite zvaničnu stranicu Evropske komisije.

Razumijevanje EU oznake i njenih piktograma pomaže vozačima ili menadžerima voznih parkova da donose utemeljene odluke o sigurnosti na putevima po pitanju guma, nižih emisija CO2 i veće ekonomičnosti potrošnje goriva.

Imajte na umu da ušteda goriva i sigurnost na putu u velikoj mjeri zavise od uvjeta na cesti i vremenskih uvjeta, kao i od vrste vozila, a naročito od stila vožnje.