Proizvodi za automobil/kombi/4x4

Continental winter tire expertise

Naše stručno poznavanje zimskih pneumatika

Oznake na pneumaticima

Oznake na zimskim pneumaticima

article_66w_image1

M+S simbol

"Pneumatik za snijeg" označava pneumatik čija je šara, mješavina ili struktura šare prvenstveno dizajnirana da u snježnim uslovima ostvari performanse koje su bolje u poređenju sa običnim pneumatikom u pogledu sposobnosti pokretanja ili zadržavanja kretanja vozila.

article_66w_image1

Alpin simbol

Simbol "Alpin" označava zimske pneumatike prema UNECE propisima (važe u EU i različitim drugim zemljama) i propisima o pneumaticima u SAD-u i Kanadi. Performanse ovih zimskih pneumatika na snijegu moraju da se dokažu na objektivnim testovima i da zadovolje ili premaše definisana ograničenja. Ovi pneumatici imaju visoke performanse kada je riječ o bezbjednosti i upravljanju na snijegu, ledu i uopšteno na niskim temperaturama.

Specijalni pneumatici za 4x4/SUV

Mnoga SUV i terenska vozila opremljena su pneumaticima koji imaju oznaku "M+S" na bočnom zidu. Razlog za to je što je ova kategorija vozila prvi put ponuđena u Sjevernoj Americi gde je uobičajeno obilježavanje pneumatika za sve sezone sa oznakom "M+S". U ponudi pneumatika kompanije Continental, ovo se odnosi, na primjer, na proizvodne linije ContiCrossContact LX, ContiCrossContact LX Sport ili Conti4x4Contact.


Oznaka M+S je zvanično definisana direktivom EU sa sljedećim značenjem: "pneumatik sa šarom i strukturom gazećeg sloja koji je dizajniran da ima bolje performanse na snijegu od običnih pneumatika". Performanse pneumatika sa oznakom "M+S" dakle nisu ni definisane niti izmjerene.

Performanse zimskih pneumatika na snijegu u Sjevernoj Americi obilježavaju se takozvanim simbolom "Alpin". Samo pneumatici koji zadovolje ili premaše ove zahtjeve mogu da nose simbol "Alpin".

Preporuka Continentala

Iako zakoni određenih evropskih zemalja posmatraju pneumatike sa oznakom "M+S" kao zimske pneumatike, Continental preporučuje da u zimskim uslovima koristite zimske pneumatike sa "Alpin" simbolom na bočnom zidu i sa dubinom gazećeg sloja od najmanje 4 mm.