Learn all you need to know about tires – and more besides – with this comprehensive tire lexicon from Continental.

Nova EU oznaka guma

Smanjenje emisija automobila s EU oznakama guma

 

PREDSTAVLJAMO NOVE EU OZNAKE GUMA

EU se obavezala da će smanjiti emisije stakleničkih plinova kako bi postigla klimatsku neutralnost do 2050. godine. Smanjenje emisija CO2 iz cestovnog saobraćaja igra glavnu ulogu u ispunjavanju tih ciljeva.

Izbor guma koje štede gorivo može doprinijeti smanjenju emisija prevoza. Kako bi se pomoglo potrošačima u donošenju informiranih odluka, EU uvodi novi sistem označavanja guma koji stupa na snagu 1. maja 2021. godine.

EU oznaka na gumama omogućit će potrošačima u EU da izaberu ekonomičnije gume, što može dovesti do velikih ušteda i za krajnje, a i za komercijalne korisnike u pogledu troškova i emisija. Sigurnost na cesti unapređuje se boljim prianjanjem na mokroj cesti, a informacije o nivou buke pomoći će u smanjenju zagađenja bukom povezanog sa saobraćajem.

ŠTA JE NOVO ZA NAŠE PARTNERE I POTROŠAČE?

  • Prema novoj uredbi, također će biti obuhvaćene gume za autobuse i teretnjake (klasa guma C1, C2, C3).
  • Dodatne informacije (identifikator tipa gume = broj proizvoda).
  • Pored standardne naljepnice, postoje i mogućnosti za uključivanje ikona koje se odnose na izrazite snježne uvjete (3PMSF) i/ili prianjanje u uvjetima poledice (samo za gume C1).
  • Razredi buke: ABC zamjenjuje zvučne valove.
  • Reklasifikacija za niže razrede oznaka:
    D je novi E; Klasa D više nije prazna (samo za gume C1 i C2); F i G spajaju se u oblik E.
  • QR kod za svaki identifikator tipa gume s vezom na bazu podataka EU proizvoda (EPREL).

Novi informativni list proizvoda (PIS) generira se u bazi podataka EPREL, na osnovu podataka o kojima su Continental ili drugi dobavljači obavijestili:

Obuhvata:

podaci prikazani na tablici EU u tabličnom obliku

Datum početka proizvodnje

Datum završetka proizvodnje (dodat će proizvođač, kad bude poznato)

EPREL - Evropski registar proizvoda za energetsko označavanje

Glavni cilj: Potrošači će biti u mogućnosti da pretražuju bazu podataka proizvoda o energetskim naljepnicama i informativnim listovima o proizvodima. Putem QR koda prikazanog na novoj EU naljepnici guma, potrošači će moći pristupiti odgovarajućim podacima o gumama i preuzeti relevantne podatke.

Dobavljači (proizvođači, uvoznici ili ovlašteni zastupnici) moraju registrirati svoje gume prije nego što ih prodaju na evropskom tržištu.

Dobavljači mogu registrirati svoje proizvode od 12. oktobra 2020.

Potrošači će moći pristupiti bazi podataka EPREL od 1. maja 2021. godine. Baza podataka bit će dostupna putem javnog web-portala. 

ŠTA TREBA UZETI U OBZIR?

Evo vašeg dijela (obaveze): kao distributer guma od 1. maja 2021. morate osigurati da:

Na prodajnom mjestu naljepnica na gumama je jasno vidljiva. Informativni list o proizvodu mora biti dostupan (digitalno) i na zahtjev se mora dostaviti u štampanom obliku. Ako guma nije fizički prikazana u prodavnici i ako se prodaje online ili na daljinu, informacije treba dostaviti digitalno.

Kada prodajete gumu koja je dio serije jedne ili više identičnih guma, naljepnica i informativni list o proizvodu moraju biti dostupni (digitalno) i dostavljeni na zahtjev.

U vizualnim oglasima ili drugim promotivnim materijalima podaci o naljepnicama guma moraju biti prikazani - digitalno ili u štampanom obliku - kad god se promovira ili prikazuje određena vrsta gume. Na popisu proizvoda dovoljni su samo odgovarajući simboli izvedbe i deklarirane klase/vrijednosti naljepnice.

KAKVU PODRŠKU ĆE VAM PRUŽITI CONTINENTAL?

The New EU Tyre Label Layout

Prikazane vrijednosti naljepnica mogu se razlikovati od ispravnih vrijednosti naljepnica ovog proizvoda.

Sve gume koje isporučujemo bit će u skladu s novom uredbom. Automobilske gume isporučivat će se s naljepnicom koja sadrži detaljnije informacije, kao što su naziv linije gume i EAN (vidi nacrt).

Gume isporučene prije 1. maja 2021. sa starom oznakom i dalje ostaju usklađene. Određena prelazna faza jeste dio prebacivanja i gume ne moraju biti ponovno označene ako su vam dostavljene prije 1. maja 2021. godine. To se također odnosi na gume koje su već na tržištu (npr. na našim RDC-ima), ali isporučuju vam se nakon 1. maja 2021. godine.

Pa ipak, mi ćemo biti sigurni da ćemo pravovremeno poslati nove vrijednosti naljepnica, tako da možete upotrijebiti i novu EU oznaku kako biste svojim kupcima pomogli da budu informirani prilikom izbora. Štoviše, nova etiketa također će biti dostupna za preuzimanje i ispis u EPREL-u. Dakle, ako kupac zahtijeva naljepnicu, moći ćete je pružiti brzo i jednostavno.

Često postavljana pitanja

Saznajte više o novostima na informacijama o označavanju guma, obavezama na prodajnom mjestu i o tome kako će vas Continental podržati u našim često postavljanim pitanjima.