Proizvodi za automobil / dostavno vozilo / 4x4

Car driving through a city during autumn

Svesezonski pneumatici: dubina gaznog sloja, propisi o pneumaticima i pravo vreme za zamenu pneumatika

 

Brze činjenice: najvažnije što treba da znate o svesezonskim pneumaticima, bezbednosti i važećim propisima

  • Prikladnost svesezonskih pneumatika zavisi od klimatskog podneblja u kome živite
  • Pneumatici su razvijeni za dobre performanse tokom cele godine u umerenoj/blagoj klimi
  • Svesezonski pneumatici Continental usaglašeni su sa zakonima o pneumaticima u većini zemalja. Kao oznaka usklađenosti na bokovima pneumatika istaknut je simbol 3PMS. Međutim, kako ne biste bili kažnjeni i kako biste očuvali ličnu bezbednost, uvek proverite kakvi su zakoni o zimskim pneumaticima na snazi u određenoj zemlji.
  • Redovno proveravajte dubinu gaznog sloja na svojim svesezonskim pneumaticima kako biste zadržali optimalno trenje i bezbednost


Svejedno da li razmišljate o kupovini svesezonskih pneumatika ili ste ih već nabavili, postoje važne stvari koje treba da znate o njima kada se radi o bezbednosti, dubini gaznog sloja i zakonskim zahtevima. U ovom članku bavićemo se navedenim činiocima kako biste bili dobro obavešteni o svesezonskim pneumaticima. Pređimo na stvar!

Kada treba da montirate svesezonske pneumatike?

Svesezonske pneumatike možete da namestite bilo kada, jer su razvijeni za dobre performanse tokom cele godine u umerenoj klimi. Svesezonski pneumatici Continental projektovani su za izvanredno prijanjanje u zimskim i letnjim uslovima, kao i sjajne performanse kočenja na suvim i mokrim kolovozima, čak i po bljuzgavici. Takođe se odlikuju izuzetnom kilometražom i efikasnošću u vožnji.

Ako živite u umerenom podneblju i nikada se ne susrećete s oštrim zimama i ekstremnim lenjim vrućinama, svesezonski pneumatici su sjajan izbor jer obezbeđuju odlične performanse tokom cele godine i veliku udobnost za putnike u vozilu.

Šta se smatra umerenom klimom kada je reč o nabavci pneumatika?

Car driving through a city in the snow

Umerena klima vlada u podnebljima u kojima se živa retko spušta ispod nultog podeoka. U područjima u kojima će se vozač povremeno susresti s teškim uslovima za vožnju poput jakog snega, leda i ekstremne hladnoće.

Ako su u vašoj oblasti uobičajene oštre zime sa snegom i ledom, onda su zasebni zimski i letnji pneumatici bolje rešenje. Zimski pneumatici obično se koriste između oktobra i aprila, letnji od aprila do septembra.

Najvažnije je upamtiti da su letnji i zimski pneumatici posebno konstruisani za konkretne i neretko ekstremne vremenske uslove, dok su gume za sva godišnja doba odlično svestrano rešenje. Ako niste sigurni koje pneumatike da odaberete, obratite se lokalnom prodavcu za savet.

NAJBOLJI SVESEZONSKI PNEUMATICI ZA NAJBOLJE PERFORMANSE TOKOM CELE GODINE

Izvanredni rezultati na testovima govore za sebe. Nagrađivani pneumatici Continental postižu vrhunski učinak na nepristrasnim industrijskim testovima i mogu zadovoljiti vaše potrebe tokom cele godine. Birajte!

Upoznajte se s lokalnim zakonima o pneumaticima

Svesezonski pneumatici Continental ponosno nose simbol 3PMS na bočnom zidu, čime pokazuju da su prikladni za vožnju u zimskim uslovima kao i da ispunjavaju zakonom propisane uslove u većini zemalja. To znači da nećete morati da zamenite svesezonske pneumatike zimskim tokom zimskih meseci. Ipak, isplati se dodatno proveriti konkretne zahteve za mesto u kome živite ili u koje nameravate da otputujete. Obavestite se o zakonskim obavezama u vezi sa zimskim pneumaticima kako biste izbegli kazne i bili bezbedni na putu.

Važnost dubine gaznog sloja na svesezonskim pneumaticima

Person checking their tire tread using a tread depth gauge

Pneumatici su najvažnija sprega između vozila i kolovoza. Zbog toga je gazni sloj svesezonskih pneumatika od presudne važnosti. Gazni sloj prijanja na kolovoz dok se krećete vozilom. Zato, ako nije dovoljno dubok, vozilo gubi trenje i produžava se zaustavno rastojanje, dok s druge strane plitki kanali gaznog sloja otežavaju upravljanje vozilom po mokrom vremenu i povećavaju opasnost od akvaplaninga.

Iz razloga bezbednosti Continental snažno preporučuje da jednom mesečno proverite dubinu gaznog sloja. Pogledajte indikatore habanja gaznog sloja smeštene između kanala na pneumatiku ili koristite merač dubine šare gaznog sloja.