Proizvodi za automobil / dostavno vozilo / 4x4

stage_image1_lg

EU deklaracija vrijednosti

EU deklaracija vrijednosti

EU deklaracija vrijednosti - Što nam ona govori?

Započnite
Image
Nova EU oznaka

Nova EU oznaka stupa na snagu 1. maja 2021.

Svi pneumatici koji se prodaju u Evropskoj uniji podležu obaveznom označavanju pneumatika. Nova šema označavanja pneumatika u EU koja stupa na snagu 1. maja 2021. godine pruža sveobuhvatnije informacije o izabranim pneumaticima a pokriva i pneumatike za teška vozila. Ona pruža objektivne, pouzdane i uporedive podatke o tri važne karakteristike performansi pneumatika: otporu kotrljanja pneumatika – a samim tim i efikasnosti potrošnje goriva, zatim prijanjanju na mokrom i spoljašnjoj buci pri kotrljanju. Dodatni piktogrami označavaju prikladnost pneumatika za teške snežne uslove (simbol 3PMSF) odnosno prijanjanje u uslovima leda, iako se ovo poslednje odnosi samo na pneumatike za putnička vozila.

Novom šemom označavanja obuhvaćeni su pneumatici za putnička vozila, autobuse i kamione. Za više informacija o novim propisima EU u vezi s označavanjem pneumatika posetite zvaničnu veb-stranicu Evropske komisije.

Pravilno tumačenje EU oznake i piktograma na njoj pomaže vozačima i rukovodiocima voznih parkova u donošenju utemeljenih odluka u vezi s bezbednošću na putu za koju su zaslužni pneumatici, nižim emisijama CO2 i većoj efikasnosti potrošnje goriva.

Napominjemo da ušteda goriva i bezbednost na putu umnogome zavise od uslova na putu i vremenskih uslova, vrste vozila, a posebno od stila vožnje.

Uputstvo za čitanje EU oznake na pneumaticima

Oznaka na pneumaticima ima lako razumljive piktograme koji pružaju informacije o sledeća tri ključna aspekta performansi pneumatika: